Att bo i bostadsrätt innebär att ingå i en gemenskap. I all gemenskap måste det finnas regler för att allt ska fungera. Vår målsättning är att alla skall ha det så trivsamt som möjligt och därför har vi några enkla trivselregler.

Om dessa regler följs bidrar vi alla till en bra grannsämja och till att vårt område ser snyggt och attraktivt ut. Vi slipper onödiga kostnader och ett välskött hus ger dessutom våra lägenheter ett högre värde.

Utöver dessa regler gäller föreningens stadgar liksom de ordningsregler som framgår av boendepärmen.

Allmän aktsamhet och hänsyn

  • Trivselbestämmelserna har tillkommit för att underlätta samvaron mellan föreningens medlemmar samt för att öka trivseln inom föreningen.
  • Tänk på att vi lever i ett kollektiv och att vi alla måste ta hänsyn till våra grannar och övriga medlemmar i föreningen.
  • Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.
  • För allas trevnad tänk på att visa respekt för och omtanke om dina grannar.
  • Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med felanmälan eller fastighetsskötaren, i andra hand med någon i styrelsen.

Allmän säkerhet

  • Kontrollera noga att alla låsta dörrar i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  • Se till att dörrar till källarlokaler samt övriga gemensamma utrymmen t ex dörr till tvättstuga, festlokal och övernattningsrum hålls låsta.
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
  • Meddela grannar om Du är bortrest under en längre tid.
  • Andrahandsuthyrning - Se föreningens policy för Andrahandsuthyrning

Barnvagnar m m

Det finns rum speciellt avsedda för barnvagnar, rollatorer, rullstolar o dyl i trappuppgången. Dessa får inte förvaras i entréer och trapphus p g a brandsäkerhetsföreskrifter.

Balkonger

Balkonger får inte användas för:

  • Skakning av mattor.
  • Uppsättning av parabolantenn
  • Rökning så att det besvärar grannar.
  • Grillning är tillåten om inte de närmaste grannarna uppfattar detta som störande. Grillning med öppen låga är inte tillåtet under tak. Grillning med kol/gasgrill kan endast tillåtas utanför uteplatserna, på gården.
  • Placera blomlådor innanför balkongräcket och vattna på ett sådant sätt så att det inte stör dina grannar.
  • Fönster och balkongdörrar får inte stå öppna på ett sådant sätt att de tar skada av nederbörd.

Brandsäkerhet

På grund av brandsäkerhetsföreskrifter får ingenting förvaras i entré eller trappuppgång, såsom barnvagnar, cyklar, dörrmattor o dyl. Detta beror på att trappuppgången kan vara en utrymningsväg som inte får innehålla föremål som kan fatta eld eller hindra eller försvåra utrymning. Även små föremål kan i en rökfylld trappuppgång resultera i att människor ramlar och då blir oförmögna att ta sig ut på egen hand (Brandskyddslagen).

Cyklar

Cyklar skall i möjligaste mån ställas i cykelrummen eller i de cykelställ som finns utomhus. Tänk på att inte ställa cyklar där de hindrar framkomlighet. Se även till att ta bort de cyklar som inte används eftersom antalet platser i cykelrummet och utomhus är begränsat

Gemensamma fixardagar

Vår och höst kommer föreningen att anordna gemensamma fixardagar. Två helger om året, vår och höst, är vi särskilt aktiva i området. Tillsammans snyggar vi upp, reparerar, byter sand, krattar löv, målar, snickrar, städar mm. Dessa jobb utför vi billigast och kanske bäst själva och det är en självklarhet att alla tar sitt ansvar och hjälper till med dessa aktiviteter. Arbete, med varm korv och dryck som avslutning skapar trevlig samvaro. Om du av någon anledning är förhindrad att delta meddelar du din granne eller styrelsen för att ta reda på vad du kan hjälpa till med vid ett annat tillfälle. Uppfattningen om vårt område förhöjs när vi hjälps åt.

Gemensamma utrymmen

Festlokal och övernattningsrum får hyras. Se Villkor hyra lokal

Husdjur

Innehavare av husdjur ansvarar för att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten.
Husdjur skall hållas under uppsikt så att boende inte besväras.

Innergården

  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut.
  • Gården är till för alla boende och får gärna användas för arrangemang. Glöm inte att i förväg informera grannarna. Gårdsfester måste dock vara avslutade senast kl 23.00.
  • Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till fläckar eller på annat sätt skadar fastigheten. Tag själv bort utbrunna marschallburkar, eventuella stearin- och sotfläckar.
  • Bilkörning är inte tillåten.
  • All mark utanför den egna terrassen i markplanet är föreningens och får inte används till att ställa ut privata tillhörigheter. Vi ber medlemmarna respektera detta.

Om du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får ske. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen

Oönskad post

Om du får oönskad post i ditt postfack måste du själv kasta den i pappersåtervin­ningen eller sända den tillbaka den till avsändaren. Ingen städar upp efter dig om du lämnar oönskad post, gratistidningar etc utanför postfacken. Posten respekterar om du försett din brevlåda med tex­ten ”Ingen reklam, tack”, detta är ett enkelt sätt att slippa onödig reklam.

Parkering utomhus eller i garage

För att alla boende ska kunna utnyttja sin parkering på bästa sätt, gäller att alla parkerar sina bilar på ett sätt som ger utrymme för den som har par­keringen intill. Se särskilt till att bilen står inom markerad ruta och gärna så långt in mot väggen som möjligt i garaget. Eventuella sotfläckar som uppstår från avgasröret mot garageväggen ansvarar respektive garageplats­innehavare för att tvätta bort.

Sophantering

Soprum för hushållssopor och kärl för källsortering finns i entréplanet i varje hus. Se till att vi hjälps åt och att ni följer de anvisningar som finns om vad som ska sorteras i vilket kärl. Hushållssoporna måste vara noggrant förpackade för att förhindra läckage. Detta för att vi ska slippa dålig lukt och ohyra. Om du spiller något på golvet så torka upp efter dig. Grovsopor får ej lämnas i soprummen. Lägg inget på golvet eller utanför soprummet. Sopor får aldrig lämnas utanför lägenhetsdörren, trapphuset eller balkong/uteplats.

Störande ljud

Låt din musikanläggning eller TV bjuda på underhållning för dig själv och inte för dina grannar. Största möjliga hänsyn ska tas till dina grannar så att dessa inte störs. Före klockan 07.00 och efter klockan 22.00 dämpas musik och ljud från t ex tvättmaskin och tork­tumlare. Om du blir störd vid upprepade tillfällen, kontakta i första hand den granne det gäller och prata om saken.

Tvätt

Den som tvättar i tvättstugan är skyldig att känna till bestämmelserna för skötsel av dessa maskiner och följa dessa. Du är skyldig att när du använt tvättstuga, torkskåp och mangel rengöra dessa efter dig. Lämna lokalerna i det skick du själv önskar finna dem vid användning. Bestämmelser för tvättstuga finns uppsatta i tvättstugan. Regler för tvättstuga finns även här

Värme - vatten

Avgiftshöjningar föranleds vanligen av höjda taxor för vatten, el (belysning), renhållning och fjärrvärme. För att motverka dessa kostnadsökningar måste den allra största sparsamhet iakttas med bl.a. värme och vatten.

Du är skyldig tillse att lägenhetens fönster och dörrar är väl tätade. Under den kalla årstiden bör vädring endast ske under korta tidsperioder (korsdrag under några mi­nuter). Den som tycker att det är för varmt i lägenheten kan dra ned på värmen i en eller flera radiatorer i stället för att ha fönstren och balkongdörr öppna.

Spara på vattnet. lnga rinnande eller läckande kranar.

Har du frågor

Har du funderingar över något som tas upp i dessa trivselregler är du alltid välkom­men att ta kontakt via mail med styrelsen, eller per brev som kan lämnas direkt till någon i styrelsen eller i föreningens postfack på Väster­torpsvägen 1.